Ibland känns det som att jag har ett berg av saker att slutföra. Det kan vara allt från oavslutade virkningar till böcker jag borde läsa, för att inte tala om alla idéer jag vill förverkliga. Det är lätt att glömma bort allt som faktiskt färdigställs och bockas av! Den här bloggen får bli min minneshjälp. Välkommen!

söndag 28 mars 2010

Eggzactly!

Jag tycker klag-bloggar är otroligt trista, så jag tänker nästan låta bli att klaga här. Men fy, vilken vecka! Det blev ingen statistiktenta för mig i fredags, den får jag ta i april när jag har fullt med annat att göra samtidigt... Och så ska jag sitta uppe i natt för att få ihop teoridelen till uppsatsen. Men jag har i alla fall presterat några små söta påskägg. Perfekta tunnelbane- och kvällsprojekt. Mönster från Garnstudio, garn från min skattkista. En kul grej i och för sig är att bilen kommit ur sin ABS-hypokondri. Så nu kan jag förpesta miljön igen, härligt!
Mamma och pappa tittade in här på hemväg från farmor, och berättade att hon blivit så glad över prinsesstårtan jag virkat till henne. Jag visste att det var right up her alley. Mina föräldrar berättade också att när de kommit in till farmor för (överenskommet) fika, bekände hon att det inte fanns mycket kvar av tårtan de kommit med dagen innan, för den hade hon gått upp mitt i natten för att göra slut på. Jag säger då det!
Nej, nu ska jag ta en sista slurk micrat te och fortsätta med teorikapitlet. Jag vet att ni dör av nyfikenhet!

måndag 22 mars 2010

Tårta på tårta

Fortsatte på tårt-temat av bara farten, den här gången improviserade jag. Det skulle blivit en påsktårta, men det skulle vara en ros minsann, det sa beställaren. Det går ju så snabbt att göra tårtor (bortsett från tiden man ägnar åt att repa upp), så det blir nog fler framöver!
Eftersom jag inte hinner tillverka så mycket nytt får jag passa på att lägga upp mina gamla alster. Den här mössan sydde jag av en slaktad Evisu-tröja från Stadsmissionen. Blev väldigt snyggt att ha loggan både fram och bak, tycker jag. Och Teodor älskar den verkligen! Får hitta på nåt nu när den eventuellt börjar bli lite liten... kilar kanske?
Och så måste jag dela med mig av den hemska syn som mötte mig i morse - vad hade den här dockan gjort för ont för att hamna i bakluckan på bilen på det där viset? Måste ha golat om nåt känsligt, för jag tyckte det var särskilt råbarkat att inte ens försöka stoppa ner benen  ordentligt. Såg senare hur gärningsmannen helt okänsligt satt rakt ovanpå dockan med benen utstickande. På väg att dumpa den i nån oländig träskmark i närområdet kan jag tro.

onsdag 17 mars 2010

Egentiden läker alla sår

Sådärja! Har spenderat tisdagskvällen på syjunta med Kransens finest. Värdinnan hade en hel vecka för sig själv, och atmosfären var fullkomligt stressfri. Jag var lite duktig och virkade klart farmors prinsesstårta, och den blev relativt tårtlik till slut. Hon bör i alla fall se att det inte ska föreställa en pannkaka. Och så blev det så, att barnen tyckte den var jättefin och ville ha något liknande själva. Och, who can blame them?
Har även gjort lite nytta i andra avseenden idag, tog på mig business-looken och styrde upp lite saker. Jag gillar business-looken, den gillar mig, vi kan nog bli ett par snart!

måndag 15 mars 2010

Waaaaaaaaaaay past midnight, men...

[award.jpg]
...jag skulle bara skriva att jag verkar ha fått en award av Supersalta Superbönan, en bloggare av rang! Jag är oerhört smickrad. Vet inte om hon råkat ramla på tangentbordet eller om hon faktiskt med mening kallar mig ett "stjärnskott", men herregud vad jag blev glad! Det är min positivitet och kreativitet som genererat detta. Jag visste väl att det skulle betala sig nån dag att jag är såhär bra. Borde kanske länka till detta i mitt CV som cirkulerar på några väl valda ställen as we speak.
Nu tillhör det egentligen award-reglerna att man ska vidarebefordra till 12 andra bloggare yada yada yada. Men jag tror alla de (3) bloggare jag känner (inom virkbranschen i alla fall) redan har fått utmärkelsen. Så jag säger bara tack och skänker en uppskattande tanke åt alla kreativa bloggare som jag inte vågar närma mig ännu, ska jobba upp ett litet arkiv först. På tal om det - har kommit en liten bit på min tårta sen jag nämnde den sist. Har bytt mönster, det första blev liksom inte bra. Nu är det detta mönster från Tant Grön som är utgångspunkten. Tårtans botten är inte klar, och den är inte stuffad ännu. Den kommer nog att bli stiligare om bara ett litet tag.
Klockan är kopiöst mycket, och jag är uppe bara för att jag höll på med min del av metodkapitlet till min magisteruppsats ända tills alldeles nyss. Bildbevis bredvid tårtan, jag har inte lagt dit boken enbart för att den är dekorativ, utan mest för att den faktiskt råkade ligga där.
En till förklaring till varför jag är uppe är att min jet-laggade make har gjort varm choklad åt oss båda. Han har varit lite ur fas sen i torsdags när han dråsade in från Staterna. Med sig hade han... (drum roll)... Kool-Aid!! Och ni som inte vet vad det är bra för har uppenbarligen inte spenderat en massa tid på internet surfandes efter garnfärgningstips. Men det har ju jag. Så därför tänker jag inte dricka ett endaste dugg av denna brygd, utan färga järnet. 
Jag har dekorerat lite med några särskilt snygga leksaker. Mr Spock har en härlig funktion, om man trycker på en knapp på hans rygg säger han "Hatt barn, hatt Larsson". Enligt Dolores i alla fall.

tisdag 9 mars 2010

Gäst hos virkligheten

Idag hade jag ynnesten att få delta i en virkjunta! Jag blev inbjuden av Blogger Queen, och det var mycket trevligt. Jag höll på med min prinsessbakelse som mest ser ut som en prinsesspannkaka än så länge, men vi enades om att det bara kommer att leda till att den blir extra verklighetstrogen när den stuffas. Jag hade på nåt sätt fått för mig att det var strictly virknizz som gällde på den här juntan, men en av deltagarna hade med sig sitt coola broderi!
Jag hade också kunnat ta med mitt broderi, det hade varit roligare... men å andra sidan vill jag bli klar med prinsessbakelsen. Såja.
Broderiet ska så småningon sys fast på min Starling-väska. En liten teaser:




Jag broderar på svart filt med hjälp av stramalj. Har aldrig gjort det förut, men det är en riktig lifesaver för en snebrodös som jag. Lite pilligt att få loss trådarna bara, men det funkar.
Två av juntatjejerna håller på med varsitt mycket stiligt projekt involverandes mormorsrutor. Ska inte säga mer, för de kanske vill vara hemliga. Men i vilket fall som helst pratade vi om att virka halva mormorsrutor, och jag kunde inte släppa tanken på att det borde gå att göra rätt enkelt. Så jag testade det när jag kom hem, och det blev såhär:



Gjorde inte klart den, men principen är ju densamma oavsett antal varv. Men det kanske inte var såhär ni menade? Vi pratade också lite om huruvida man är en påbörjare eller en avslutare. Jag KAN avsluta. Jag ÄR inte rädd.


*Tillägg* Om det var en halv ruta PÅ SNEDDEN som åsyftades finns denna video att konsultera på dutub.

lördag 6 mars 2010

Den trotsiga koftan

Här är min kofta som varit på gång sen ...september tror jag. Följde ett mönster från Garnstudio, en riktig Odd Molly-rip off. Det gick åt oerhört mycket garn, 900 g om jag minns rätt. Jag använde ett garn som liknar Eskimo (Natur Uld, 100 g-nystan). Kantade med vitt Eskimo-garn. Det började med att ärmarna inte alls passade i ärmhålen. Fick skarva och virka dit mindre snygga kilar. Sedan visade det sig att Eskimo är ett dåligt garn att kanta med, det liksom fransar sig och ser fult ut. Har använt koftan en hel del, för den är varm och skön. Men inte förrän igår handlade jag fina pärlemorknappar, och för några veckor sedan köpte jag ett nystan Nepal från Garnstudio som jag tänker göra om kantningen med. 
Sen måste jag väl köpa ytterligare ett nystan mörkblått garn, för jag tänkte att jag skulle virka en sån där liten ...flärp eller vad man säger att sätta med två knappar bak i midjehöjd.
Nu gäller det att uppbåda lite energi för att göra allt detta, för visst är koftan ändå rätt snygg!! Fick inspiration när  jag såg att Daffodill Daze virkat en galet snygg kofta som påminner ytte-pyttelite om min egen.
Kanske tar jag med mig detta till min vän Bloggdrottningen ikväll?

torsdag 4 mars 2010

Poncho tutorial

Kom att tänka på att jag har en fin steg-för steg-beskrivning av hur man virkar den där ponchon jag visade upp igår. Om det är något som verkar oklart är det bara att lämna kommentarer så ska jag försöka komplettera.
1. Virka ett gäng luftmaskor.
2. Sen börjar du virka stolpar eller nåt i luftmaskorna.
Håll koll så det inte blir fel antal.
3. När virkningen kommit tillräckligt långt inser man att något 
ändå blivit väldigt fel. Då krävs några glas vin i gott sällskap innan 
man bestämmer sig för att repa upp de senaste dagarnas arbete.
Slutligen fästes alla lösa ändar och knapparna kläs. Lycka till!


Mycket ska man virka innan... fingrarna ramlar av eller nåt

Älskar virkböcker! Den till vänster fick jag i namnsdagspresent av mina föräldrar. Jättefina mönster, även stickmönster. Så det betyder väl att jag ska sticka nåt framöver. Den till höger har jag just lånat på biblan. Den är extremt eftertraktad på Tradera, kolla bara... Och jag förstår varför. Färgbilder rakt igenom, jätteutförliga beskrivningar. Den måste man väl bara ha någon gång.
Och så har det hänt lite på Starling-fronten. Nu är själva virkningen klar. Ser helt OK ut, men lite mindre än förväntat. 
Sen har jag återigen inspirerats av Futuregirl. Någonstans såg jag att hon virkat ett gäng olika små provbitar på olika mönster, eller om hon testade olika garner eller så. Jag kommer ihåg att jag höll på en hel del med sånt när jag lärde mig virkning och stickning på nytt för några år sen. Men då kändes det mest som en tråkig transportsträcka innan man kunde göra något riktigt. Nu har jag insett att det kan vara roligt i sig! Här har jag virkat några varv på ett mönster ur en av mina nya japanska böcker. Jag använder ett tunt garn och en med mina mått mätt tunn nål - 2,5 mm. Ganska kul!
Men det är inte allt. Jag har länge tänkt att jag ska virka något till min farmor, Greta. Hon har virkat så himla mycket i sitt liv, och gett mig sina stick- och virknålar, en massa garn, böcker, och inspiration så klart. Nu har hon inte virkat på länge, och hon har fått flytta till ett servicehem. En liten virkad prinsessbakelse hoppas jag kan göra henne lite glad. Jag vet faktiskt inte om det är virkning eller kafferep som ligger etta på hennes lista, men jag tror hon uppskattar kombon!

tisdag 2 mars 2010

Vad jag gjorde på Mallorca

Eftersom det fortfarande går långsamt med min Starling handbag (är på handtagen nu), får jag fortsätta lägga upp sånt jag gjort tidigare. Det här plagget är en nostalgiponcho jag virkat i silverfärgad Cotton Viscose från Garnstudio. Jag virkade den under våra två veckor på Mallorca i somras. Den var rätt sandig och saltig när vi kom hem, men jag sköljde den och kände mig riktigt snygg i den på min lillebrors bröllop! Jag tycker att det är jätteroligt att virka mönstervirkning eller vad det heter när man gör mönster av själva garnet. Det är verkligen spännande att se hur mönstret växer fram medan man räknar stolpar, dubbelstolpar, luftmaskor och annat. Nån mer som tänker bjuda mig på galej? I så fall kan jag väl dra fram den här gamla trasan igen!

måndag 1 mars 2010

Yes, we candy!

Åh, så många käppar som verkar hamna i mina hjul nuförtiden! Får peppa mig med en leende plåtask. Teodor hävdar att bilden föreställer pappa, och jag, kontrollfreaket, försöker lära honom att det är Barack. Den här diskussionen har vi varje morgon när jag bär honom förbi hyllan där Barack står. Teodor tar asken och säger "Pappa!", och jag säger glatt "Barack!!", Teo "Bajak!", jag "O-BA-MA!", Teo "Obaa, Pappa!". "Whatever" kanske jag muttrar då. 

Idag behövde jag en sån här festlig dricka för att komma i balans och skriva klart litteraturstudien för min uppsats. Saken är, att ämnet (hur styrelsetillsättningen går till i svenska bolagsstyrelser med avseende på kön) är fruktansvärt engagerande, men jag bara önskar att jag kunde få tillbaks den där veckan som försvann för två veckor sedan. Jag ältar liksom det där på ett okonstruktivt sätt och förlorar nog en del energi på det som jag annars hade kunnat lägga på till exempel uppsatsen. För att inte tala om virkningen!
Den går extremt långsamt framåt, alltså min Starling Handbag. Vad som hänt är att jag fått repa upp jättemycket flera gånger. Sedan bestämde jag mig för att göra som Futuregirl och markera maskor med snygga, färgade gem. Jag markerar var 20:e maska, och har på så vis lyckats undvika att göra konstiga fel. Det finns en liten instruktion här där Futuregirl visar hur man böjer till gemen på ett sätt så att de lämpar sig perfekt som "stitch markers", vad det nu heter på svenska. Nu har jag gjort klart sidorna, och försöker komma igång med handtagen. Vilket kanske är en piece of cake, men självklart används här en specialmaska, foundation single crochet, som innebär att man virkar luftmaskor och fasta maskor samtidigt ungefär. Blir mycket snyggare än att börja med en sträng luftmaskor som sedan alltid drar ihop hela arbetet på ett osnyggt sätt. I vilket fall som helst tycker jag inte det är helt intuitivt hur jag ska virka dessa maskor, utan måste kolla på instruktionerna medan jag virkar. Och då är det rätt bra om man inte har ett gäng uppmärksamhetskrävande familjemedlemmar vid sin sida just då. Men visst ser det OK ut? Jag föreställer mig att jag ska fodra väskan med svart filt (för stabilitet, fick idén av någon annan Starlingvirkare på flickr tror jag) och sedan det svarta tyget med vita prickar jag hittade i Älvsjö förra söndagen. Sen måste jag ju dekorera utsidan på nåt snajdigt sätt också. 


I morgon - syjunta!! Då ska jag minsann få något gjort, och ha trevligt på kuppen!